Nasiona konopi zwane orzechami konopi i olej konopny są rewelacyjnym źródłem witaminy E. Jej zawartość w całych orzechach konopi wynosi 7,20mg na 100g,a w oleju konopnym 79mg na 100g. Dzienne zapotrzebowanie u kobiet wynosi 11-12g, a u mężczyzn 12-15g. Wystarczy więc 15 g oleju konopnego, żeby pokryć całe dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

Witamina E działa ochronnie przy niezliczonych procesach chemicznych zachodzących w organizmie. Wspomaga energetyczną przemianę materii i utrzymuje krwinki czerwone w dobrej kondycji. Jest niezbędna do magazynowania cukru oraz pomaga w procesach wytwarzania witaminy A, protein, enzymów i hormonów. Razem z selenem wspiera budowę przeciwciał i makrofagów, wzmacniając w ten sposób układ odpornościowy. „Konopna witamina E” ma zastosowanie w profilaktyce cukrzycowej, ogranicza stany zapalne w mózgu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Ma właściwości przeciwnowotworowe i ochronne dla serca – zapobiega zawałowi serca i udarowi. Przyspiesza porost włosów, wspomaga produkcję kolagenu, chroni przed promieniami UV a także  jest nazywana „witaminą płodności” .Ta lista dobroczynnego działania konopnej witaminy E jest jeszcze bardzo długa ale wniosek jest jeden – do sałatek zacznijcie używać nasion i oleju z konopi. Polecamy bo są naprawdę smaczne.

Udostępnij
Categories:CBD | Kubanna | Leczenie | Porady | Zdrowie
Do góry